Verdwenen merken

Meer dan 300 merkverhalen

  • Auteur: Richard Otto, Robbert van Loon
  • ISBN: 9789082367614
  • Verschenen: 18-02-2016
  • Leverbaar: Niet beschikbaar
  • Druk: 2e druk
  • Productvorm: Harde kaft
  • Taal: Nederlands
  • Uitgever: Tens Media
  • Aantal pagina's: 256
€ 29,95

Omschrijving

Het boek'Verdwenen merken' biedt een overzicht 325 bekende Nederlandse merken die tussen 1970 en 2015 zijn verdwenen.

Na het succes van de eerste versie brengt de tweede druk van het koffietafelboek'Verdwenen Merken' nu nog meer merken in beeld. Met vermakelijke verhalen, interviews en bijzondere beelden nemen Richard Otto en Robbert van Loon de lezer opnieuw mee op een unieke tijdsreis. Een reis langs meer dan 325 bekende Nederlandse merken die tussen 1970 en 2015 zijn verdwenen.

Met bijdragen van o.a. Bert van der Veer, Cor Molenaar, Erik de Zwart, Frits Bom en Marianne Zwagerman biedt Verdwenen Merken een vermakelijk inzicht in ons 'Nederlandse erfgoed'. Het boek staat garant voor honderden "ohja"-momenten voor jong en oud.

Economisch Oogpunt
Recensie door Mathijs Oosterhuis

Laat ik maar meteen met de deur in huis vallen: wat mij betreft hoort dit boek in het zicht te liggen en kan het boek opgenomen worden in de reeks met gave koffietafelboeken. De uitstraling van het boek is zeer chique, met een harde kaft en retro print op de voorkant. Daarnaast heeft het een mooi groot formaat en is het boek ook aardig op gewicht. Ook het onderwerp is één waarover iedereen mee kan praten (tijdens de koffie). Honderden oude merken worden op 1 à 2 pagina's per merk kort besproken.

De merken zijn op alfabetische volgorde opgenomen, maar het boek beschikt (gelukkig) ook over een index op basis van het jaar van verdwijning. Op de merken zelf wordt niet heel diep ingegaan, maar de ietwat oppervlakkige stukjes lezen eenvoudig weg. Wel één tip: lees niet te veel stukjes achter elkaar, want dan worden de flauwe woordgrapjes iets te flauw. Om een paar voorbeelden hier van te geven: Talk Radio is uitgepraat, er is geen cholade meer te maken voor Ringers, de koek is op voor Hooijmeijer, Speelboom is uitgespeeld, de Schoenenreus is uitgestrikt en ga zo maar door.

Persoonlijk vind ik het vooral interessant om te lezen welke merken zijn verdwenen als gevolg van fusies en overnames in bijvoorbeeld de telecom sector, denk hierbij aan Zonnet, Tiscali en Libertel. Dit laat onder andere zien hoe snel deze sector zich ontwikkelt. Ook worden Perry van der Kar en ZZ Shop die fuseerden tot Perry Sport, waarvan het moederbedrijf USG inmiddels failliet is, in Verdwenen Merken besproken.

Naast de individuele merken bevat het boek ook een tiental specials met daarin een korte column van een gastschrijver en een overzicht van vele verdwenen merken. Denk bij deze specials aan de hiervoor besproken sector ICT en Telecom, maar bijvoorbeeld ook aan allerlei dagbladen en de vele verdwenen supermarkten. Het boek eindigt met de leukste special, namelijk één over comebacks. Vergane merken die opnieuw de markt op worden gebracht. Opvallend genoeg zijn dit vooral oude dranken als Tjolk, Melkunie, Exota en Ranja.

Al met een al is het boek een eye catcher, die inhoudelijk niet heel diep gaat, maar wel een zeer volledig overzicht van alle verdwenen merken op de Nederlandse markt bevat. Het wachten is op een tweede uitgave met daarin alle recente faillissementen van onder andere de V&D en de vele schoenen- en kledingwinkels (waarvan een groot deel wel een doorstart heeft gemaakt).

NBD Biblion
Recensie door Ruud Vink

Waarschijnlijk zal als gevolg van de recente faillissementsgolf in de detailhandel ook weer een aantal bekende merknamen gaan verdwijnen, waarvan V&D de bekendste is. Maar wie door dit boek bladert, zal al snel constateren dat er in de afgelopen decennia talloze andere Nederlandse merken ten onder zijn gegaan, waarvan vele eveneens een begrip waren.

De auteurs hebben ze vanaf 1970 gerubriceerd naar sector, zoals media, winkelbedrijven, vervoersmaatschappijen en financiele dienstverleners. Door kenners worden de ontwikkelingen in deze branches uiteengezet in een korte bijdrage. Daarnaast is aan bekende Nederlanders gevraagd wat hun favoriete verdwenen merk is en is een lijst opgenomen van merknamen die verrassend genoeg een comeback hebben gemaakt.

Ter illustratie zijn logo's, reclameadvertenties, stills uit tv-commercials en foto's van bedrijfspanden en producten opgenomen. Die zullen bij de een warme herinneringen oproepen, maar de ander wellicht een zucht van verlichting doen slaken, want het is natuurlijk niet zonder reden dat deze merken niet meer bestaan. Dit boek zal een breed publiek een feest van herkenning bezorgen, maar tevens professionals in marketing en reclame behulpzaam zijn in hun studies.

Huisvlijt
Recensie door Liesbeth Vlijtig

Verdwenen merken
Posted on augustus 6, 2016 by Vlijtig Liesje * 24 Comments
verdwenen merkenBonitos, Raider, Treets, Caraco en Davino ijs...

Herinner jij je deze merken nog?

'Oh ja!'- momenten

In het boek Verdwenen merken komen ze allemaal voorbij. Het boek heeft dan ook een enorm 'Oh ja!' gehalte.

En dat was blijkbaar ook het enige criterium dat de makers van Verdwenen merken hadden: 'Het moest een 'ohja'-moment opwekken. Dat is dus goed gelukt. Het doel van dit boek is om deze verdwenen merken, ook voor een volgende generatie, levend te houden. Overigens gaat het om merken die zijn verdwenen sinds 1970.

Verdwenen merken: een feest van herkenning met een vleugje nostalgie

Ik moet zeggen dat ik Verdwenen merken een feest van herkenning vond. En eerlijk gezegd werd ik er hier en daar ook wel een beetje melancholiek van. Zoals bij het Caraco ijsje Prikkebeen. Die vond ik als kind altijd zo lekker...

Maar er waren ook merken bij waarvan ik niet eens wist dat ze ter ziele waren.

Opzet van het boek

De makers van het boek hebben de merken handig gerubriceerd. Denk aan categorieën als:

supermarkten
dagbladen
vervoer
radio en tv
eten en drinken
Aan het eind is een 'comeback special' van verdwenen merken die een come back hebben weten te maken.

Mijn favoriete verdwenen merken

Het tijdschrift Anita

Anita was het tijdschrift dat je nam als je te groot was geworden voor de Tina. Ik vond het destijds enorm spannend.

anita
Bron: Verdwenen merken
Bonitos

Ik herinner me Bonitos echt nog heel goed. Ik vond dat gezicht ook altijd zo leuk. Ik vind de algemene naam M&M geen verbetering.

bonitos
Bron: Verdwenen merken
Baukje

Baukje vind ik zo gezellig klinken. Zeker met dat plaatje van dat oude vrouwtje. Ik snap niet waarom ze die hebben vervangen door het suffe dr. Oetker.

baukje

Prikkebeen

Ik houd niet van banaan, maar een Prikkebeen vond ik altijd erg lekker. En het leukste was dat je het ijs vanaf de onderkant naar boven kon schuiven.

prikkebeen
Bron: Verdwenen merken
Conclusie over Verdwenen merken

Ik werd geboren in 1969 en het boek Verdwenen merken leverde voor mij heel veel 'Oh jaaaa!' momenten op. En dat is leuk : ) Het riep bovendien herinneringen op aan vergeten ijsjes en leuke momenten.

Maar ook als je jonger bent zul je Verdwenen merken tegenkomen die jij kent. Want sommige merken zijn heel recent verdwenen. Zoals de Schoenenreus!

Het is een leuk en prettig boek om in te bladeren, je te laten verrassen en vervolgens over te mijmeren.

Merkwaardige Boeken
Recensie door Rik van der Velden

'Verdwenen merken - Merken zijn net als mensen. Ze kunnen ons aanspreken, emotioneren en soms gaan we er zelfs een beetje van houden. Merken kunnen irriteren - met name de reclames ervan - maar merken kunnen ons ook prikkelen.'

Tussen 1970 en 2015 verdwenen honderden Nederlandse merken. Sommige merken verdwenen helemaal. Anderen veranderden van naam of werden overgenomen. We zouden deze merken bijna vergeten, maar gelukkig hebben we het boek 'Verdwenen Merken'!

Flippo - De ronde schijfjes, die gratis bij zakken Smiths chips zaten, ontketenden een ongekende gekte onder basisschool leerlingen in ons land. Flippo was enorm populair tussen 1995 en 1997.

TMF - Dé TV zender die zich volledig richtte op muziek. De zender verdween in 2011 van de buis. Een hele generatie groeide op met presentatoren - of VJs - als Bridget Maasland, Fabienne de Vries en Sonja Silva.

'Verdwenen Merken' brengt je terug naar speciale momenten uit het verleden en geeft je misschien wel hetzelfde gevoel als dat ene zomerliedje van je eerste vakantieliefde. Reken maar dat dit boek ook bij jou 'ohja'-momenten op zal wekken!
Verdwenen Merken
Verdwenen Merken

Meer dan 300 verdwenen en vergeten merken gebundeld.

Na het succes van de eerste versie brengt de tweede... € 9,95

Namespotting - de scheurkalender 2019
Namespotting - de scheurkalender 2019

Namespotting scheurkalender: 'voor een dagelijks potje inspiratie'

Na de uitgave van het boek... € 15,95